Scoala Gimnaziala "Elena Doamna" Tecuci

ERASMUS+ 2016-2019


Proiectul Erasmus+ ,,Energy for life" pe Facebook

Proiectul Erasmus+ ,,Energy for life" pe Blog


Sumar activitati Proiectul Erasmus+ ,,Energy for life"

"Energy for life" pe platforma eTwinning




ANUNȚ DE SELECȚIE CADRE PARTICIPANTE

la mobilitatea transnațională din perioada 01-05 aprilie 2019, din Spania, desfășurată în cadrul proiectului ERASMUS + ,,ENERGY FOR LIFE" , Acţiunea cheie KA2 - Cooperation for Innovation and the Exchange of Good Practices, Strategic Partnerships for Schools Only, NO- 2016-1- ESO1- K219-024968-3.


Aveţi disponibile documentele din dosarul de candidatură aici.


ANUNȚ DE SELECȚIE ELEVI PARTICIPANȚI

la mobilitatea transnațională din perioada 01-05 aprilie 2019, din Spania, desfășurată în cadrul proiectului ERASMUS + ,,ENERGY FOR LIFE" , Acţiunea cheie KA2 - Cooperation for Innovation and the Exchange of Good Practices, Strategic Partnerships for Schools Only, NO- 2016-1- ESO1- K219-024968-3.

Aveţi disponibile documentele din dosarul de candidatură aici.


The 5th mobility Erasmus Project Energy for life - School Elena Doamna Tecuci – Romania 23 - 27 september 2018 – Day 3 from ENERGYFORLIFE on Vimeo.

The 5th mobility Erasmus Project Energy for life - School Elena Doamna Tecuci – Romania 23 - 27 september 2018 – Day 1 from ENERGYFORLIFE on Vimeo.

European Day of Languages 5th Transnational meeting Erasmus + Energy for life from ENERGYFORLIFE on Vimeo.


Proiectul Erasmus+ "Energy for life" sărbătorit la Tecuci

În Școala Gimnazială "Elena Doamna" se desfășoară începând cu data de 1 septembrie 2016 un proiect cu finanțare europeană Erasmus + cu titlul "Energy for life". Proiectul are o finanțare de 28745 euro,pe perioada 2016-2019, pentru mobilitățile și activitățile ce se desfășoară pentru atingerea obiectivelor stabilite. Proiectul își propune :

»să dezvolte competențele digitale și științifice folosind metodologia STEM (Educația STEM (științe, tehnologie, inginerie, matematică) este o prioritate a învățământului internațional actual și include un curriculum bazat pe ideea de educare a elevilor cu ajutorul a patru discipline diferite. Disciplinele STEM sunt predate integrat, interdisciplinar, bazându-se pe legătura cu realitatea și pe experiența copiilor. De asemenea, una din căile cele mai eficiente de a preda aceste discipline este învățarea bazată pe proiect.În ciclul primar - educația se concentrează pe cursuri de introducere in modelul STEM, gradul de conștientizare a domeniului STEM si ocupații. Acest prim pas asigura o structura de baza pentru procesul de învățare axat pe rezolvarea problemelor prin aplicarea soluțiilor din viața reala.

»conștientizarea importanței vitale a elementelor naturale și a energiei naturale pentru viața noastră și de a induce conștiința efectelor asupra problemelor de mediu și modul în care țările își folosesc resursele naturale;

»să dezvolte abilități valoroase, cum ar fi generarea și testarea ideilor, investigarea științifică, colectarea si valorificarea probelor, dezvoltarea unor soluții posibile și evaluarea proceselor și a rezultatelor, îmbunătățirea competențelor științifice, a competențelor de limbă folosind metodologia CLIL.

Parteneriatul Erasmus + este între școli din 7 țări europene:

Spania - CP Felix Grande - Tomelosso coordonator

Italia - DD Statale 3 Circolo L. Pirandello Bagheria

Grecia - 14th Primary School of Rethimno

Franța - Ecole Primaire Publique de Frontenac

Polonia - Szkola Podstawowa nr 52 Czestochowa

Croația -Osnovna Skola Brodarica

România-Scoala Gimnazială "Elena Doamna" Tecuci

Școala Gimnazială „Elena Doamna” a fost gazda celei de-a V- a mobilități din proiect în perioada 23-27 septembrie 2018, pentru organizarea activităților care se vor derula în anul școlar 2018-2019, obiectivul celui de-al treilea an fiind construirea unui oraș verde.

Delegația celor 6 țări a fost alcătuită din 15 persoane, profesori învățământ primar sau specialități, care pe parcursul întâlnirii au luat cunoștință cu aspecte ale învățământului românesc, ale curriculum-ului pentru învățământ primar, ale culturii și tradițiilor zonei prin interacțiunea directă cu elevii și profesorii.

Fiind în an centenar, cadrele didactice implicate în proiect au decis să le prezinte musafirilor partea tradițională a școlii și culturii românești, delegația fiind primită în școală cu tradiționala pâine și sare, profesorii și elevii fiind îmbrăcați în port național. Vizita în clase a fost o amplă incursiune în tradițiile românești, fiecare clasă pregătindu-le invitaților surprize cat mai variate, toate având legătură cu tradițiile românești: pictură pe linguri, cusături, decorarea portului național folosind tehnici diferite, pictură pe vase de lut sau felii de lemn, o impresionantă șezătoare cu cântece și dansuri și un atelier de olărit la care toți invitații au participat cu mare încântare. La finalul evenimentului toți cei prezenți s-au bucurat de o masă numai cu bucate tradiționale, pregătiră de părinți și profesori.

Un alt eveniment de o mare importanță a avut loc în data de 26 septembrie 2018, când s-a sărbătorit Ziua Europeană a Limbilor, alături de delegația din cele 6 țări și de invitați din partea Inspectoratului Județean Galați, Casei Corpului Didactic, Consiliului Local Tecuci, directori ai școlilor tecucene și responsabili pentru proiecte și programe europene.

Programul activității a cuprins o scenetă în limba engleză, realizată după textul "Aventura lui WEAF în jurul lumii" (WaterEarthAirFire- mascota proiectului, o creatură care reprezintă cele patru elemente și 4 simboluri ale proiectulu-, delfin, broască țestoasă, fluture și dragon) poveste realizată prin colaborarea celor 7 țări implicate, fiecare câte un capitol, fiind produsul final al anului 2016-2017. Costumele, decorul și mai ales implicarea copiilor a uimit auditoriul.

Spectacolul a continuat cu intonarea de cântece în limbile țărilor partenere, aceștia intonând alături de copii. Atmosfera plină de emoție și entuziasm, plăcerea de a petrece împreună această zi, care a avut rolul de a celebra diversitatea lingvistica, învățarea limbilor străine pe tot parcursul vieții, atragerea atenției publicului asupra importanței învățării limbilor străine și sensibilizarea cu privire la existența și valoarea tuturor limbilor vorbite în Europa, încurajând învățarea lor.

Timpul petrecut în școală a fost alocat și sesiunilor de lucru, care vizează atingerea obiectivelor propuse pentru cel de-al treilea an, construirea unui oraș verde, investigarea beneficiilor și dezastrelor din natură produse de intervenția omului folosind noua metodologie STEM. În realizarea orașului verde, oraș alcătuit din 7 cartiere, numărul țărilor din proiect, echipa de proiect a fost susținută și ajutată de un arhitect, care a pus în aplicare ideile profesorilor,de a folosi abordarea tradițională cât și cea modernă - reciclarea deșeurilor, reutilizarea unor obiecte, utilizarea pieselor lego și a celor realizate folosind imprimanta 3D

În data de 26 septembrie, delegația proiectului a participat la o scurtă întâlnire cu Primarul Municipiului Tecuci, în cadrul căreia a fost evidențiată importanța desfășurării proiectelor cu finanțare europeană și beneficiile asupra elevilor și a dezvoltării învățământului românesc.

Emoțiile tuturor celor implicați au fost foarte mari, pe tot parcursul întâlnirii, dar atât profesorii cât și elevii Școlii Gimnaziale "Elena Doamna" au dovedit că își merită locul în aceste proiecte europene, că pot duce cu mândrie numele școlii românești, a tradițiilor, a culturii dincolo de granițe.


SDW18 banner

STEM Discovery Week 2018 is a joint international initiative that invites projects, organisations and schools across Europe and around the world, to celebrate careers and studies in the fields of Science, Technology, Engineering and Mathematics (STEM). The tagline for this year's campaign "say yes to STEM" describes the partners' open-minded and dedicated support to STEM subjects at school, as well as wide-ranging collaboration among stakeholders in the area.

Interested to become a partner?

By committing to the STEM Discovery Week 2018, the partners agree to:

  • Organise and share information about activities in STEM education as part of the STEM Discovery Week campaign.
  • Encourage third parties to support and join the initiative by organising STEM activities of their own and share information about them as part of the STEM Discovery Week campaign.
  • Publish on their web page information in support of the STEM Discovery Week campaign, hence facilitating an active exchange of information among projects, organisations and schools.

For more information on the registration steps that potential partners need to follow, please consult this document here.

Are you organising a STEM event around April 2018?

Include it on the map! Participants organising STEM activities in the course of April 2018, may also enter the STEM Discovery Week competitions. Visit the competitions' section for more information here.


STEM Discovery Week activities' map

 




ERAMUS+ ,,Energy for life" - întâlnire transnațională în Franța

Proiectul Erasmus ,,Energy for life" se află în cel de-al doilea an de derulare la Școala Gimnazială ,,Elena Doamna" Tecuci. Temele principale ale proiectului sunt: conștientizarea importanței celor patru elemente pământ, apă, aer și foc, fiind elementele care susțin viața pe pământ și protejarea mediului.


Activitățile derulate anul anterior 2016 - 2017 au cuprins cunoașterea partenerilor, stabilirea celor patru simboluri: pământ - broască țestoasă, aer - fluture, apă - delfin și foc - dragonul, stabilirea logo-ului, identificarea celor patru elemente în arealul local, identificarea celor patru elemente în literatura română, creații literare și artistice pe baza lor, realizarea de experimente de la cele mai simple până la cele chimice pentru buna înțelegere a existenței elementelor care susțin viața și o poveste colaborativă în care mascota proiectului WEAF, este personajul principal.

Planul pentru cel de-al doilea an de lucru 2017- 2018 a fost realizat în cadrul celei de-a treia întâlniri transnaționale din perioada 20-23 noiembrie 2017, la Ecole Primaire Publique din localitatea Frontenac - Franța.


Delegațiile din cele șase țări Spania, Italia, Croația, Grecia, Polonia și România, reprezentată de prof. Lefter Adriana coordonator proiect și prof. Arghire Oana, au fost primite cu multă căldură și bucurie de întreg colectivul de cadre, de copii, părinți și autoritățile locale. Fiind o localitate din mediul rural, acest proiect a fost o oportunitate de a cunoaște aspectele reale ale educației - o școală cu multe structuri, cu un sistem educațional diferit de sistemul educațional din țara noastră, în care cadrele didactice din învățământul primar sunt specializate pentru a preda la un singur nivel de vârstă, cu un program diferit, elevii fiind la școală în intervalul orar 8: 30 - 16:30.


Pe lângă vizitele la clase, profesorii au asistat la ore susținute de profesorii francezi, au susținut și ei secvențe de lecții cu elevii folosind imagini, cântece și diferite obiecte.

Momente deosebite au fost reprezentate de întâlnirile cu autoritățile locale și cele cu părinții elevilor care s-au implicat mult în organizarea și buna desfășurare a proiectului de la începutul derulării acestuia.


în cadrul întâlnirii au fost fixate obiectivele pentru cel de-al doilea an de proiect care cuprind investigarea celor patru elemente după metodologia STEM și realizarea Grădinii Europene folosind semințe din cele șapte țări pentru a identifica modul de creștere a plantelor în funcție de condițiile de mediu. STEM o modalitate de investigare care pornește de la realitate, apoi folosind disciplinele științe, tehnologie, inginerie și matematică într-o abordare transcurriculară oferă copiilor o mai bună cunoaștere și înțelegere a oricărui fenomen. Metodologia STEM este o abordare nouă în învățământul românesc menită a dezvolta copiilor capacitatea de investigare științifică, de învățarea activă și implicarea directă în cercetarea și apoi formularea concluziilor. în cadrul proiectului în perioada decembrie - februarie elevii voi investiga folosind metodologia STEM dezastrele produse de cele patru elemente, apoi din martie până în mai beneficiile acestora. Produsul final va fi un ghid de proiecte STEM în limba engleză și limbile proiectului.


Toate activitățile vor fi încărcate pe site-ul proiectului, dar și pe pagina Erasmus de pe site-ul Școlii Gimnaziale ,,Elena Doamna" Tecuci.


ERAMUS+ ,,Energy for life" - întâlnire transnațională în Italia

În urma aplicării procedurilor de selecţie din şcoala noastră, participanţii la întâlnire au fost elevii:Vizitiu Ana Maria, Dumitru Adriana şi Lefter Iustin, alături de două cadre didactice, Lefter Adriana şi Gîţă Ionica.

Inedit la această mobilitate a fost faptul că elevii au fost găzduiţi de familiile din Bagheria, unde au luat contact direct cu stilul de viaţă, cultură şi tradiţii.

Emoţiile ne-au cuprins încă din prima zi, fiind primiţi cu aplauze de oficialităţi, părinţi şi elevi în sala de spectacole a localităţii Bagheria.


Gazde bune, primitoare şi talentate, cadrele didactice au îndrumat elevii cu vârste cuprinse între 3 şi 11 ani, în realizarea unui amplu spectacol, plin de culoare şi energie, având la bază cele 4 elemente: pamânt, apă, aer, foc.

Activităţile în săptămâna 9-13 octombrie s-au derulat conform programului şi au cuprins:

• Atelier de confecţionare a obiectelor din materiale reciclabile;

• Atelier ,,Hour of code";

• Atelier de pictură ,,Copacul Erasmus";

• Atelier utilizare T.I.C.- creare film în Animoto;

• ,,Cooking Workshops" - dulciuri specifice zonei;

• Plantarea unui măslin ca simbol al prieteniei şi cooperării Erasmus folosind pământ din cele 7 ţări;

• Vizită la Marsala - zona de exploatare a sării din mare şi insula Mothia;


• Participarea la un concert intitulat ,,Scrisori pe note" la Palazzo Butera;

• Împlinirea celor 30 ani de Erasmus a fost un nou motiv de sărbătoare

Vineri, 13 octombrie, la ora locală a Bagheriei 10.00, toţi elevii, alături de colegi din şcolile proprii s-au întâlnit în videoconferinţă şi au participat la un flash-mob. Implicarea comunităţii a fost simţită pe tot parcursul vizitei, reprezentanţi ai Consiliului local participând la majoritatea activităţilor.

Părinţii, care au fost alături de cadrele didactice şi elevi, au oferit surprize dulci în ultima zi a întâlnirii: torturi cu însemnele ţărilor din proiect şi Erasmus 30 de ani.


ANUNȚ DE SELECȚIE CADRE DIDACTICE PARTICIPANTE

la mobilitatea transnațională din perioada 20-24 noiembrie 2017, din Franța, desfășurată în cadrul proiectului ERASMUS + "ENERGY FOR LIFE" , Acţiunea cheie KA2 - Cooperation for Innovation and the Exchange of Good Practices, Strategic Partnerships for Schools Only, NO- 2016-1- ESO1- K219-024968-3.

Aveţi disponibile documentele din dosarul de candidatură aici.


In perioada 22- 25 mai 2017 a avut loc a doua intalnire transnationala din cadrul proiectului Erasmus + Energy for life in Grecia - Creta , la Scoala Primara 14 din Rethymno.

2 cadre didactice din Scoala Gimnazială Elena Doamna, prof Lefter Adriana si prof Bratu Gabriela, au particiat la evaluarea activitatilor desfasurate in primul an de proiect, organizarea celor din al doilea an si la activitatile organizate in scoala gazda- ziua experimentelor, cantece, dansuri si scenete.



Proiect Erasmus+ "Energy for life" - Mobilitate Grecia - Insula Creta


ANUNȚ DE SELECȚIE CADRE DIDACTICE PARTICIPANTE

la mobilitatea transnațională din perioada 25-29 septembrie 2017, din Italia, desfășurată în cadrul proiectului ERASMUS + ,,ENERGY FOR LIFE" , Acţiunea cheie KA2 - Cooperation for Innovation and the Exchange of Good Practices, Strategic Partnerships for Schools Only, NO- 2016-1- ESO1- K219-024968-3.

Aveţi disponibile documentele din dosarul de candidatură aici.


ANUNȚ DE SELECȚIE ELEVI PARTICIPANȚI

la mobilitatea transnațională din perioada 25-29 septembrie 2017, din Italia, desfășurată în cadrul proiectului ERASMUS + ,,ENERGY FOR LIFE" , Acţiunea cheie KA2 - Cooperation for Innovation and the Exchange of Good Practices, Strategic Partnerships for Schools Only, NO- 2016-1- ESO1- K219-024968-3.

Aveţi disponibile documentele din dosarul de candidatură aici.



Logo-ul Proiectului Erasmus+ 2016-2019

Made with Padlet


Proiect Erasmus+ "Energy for life" - Mobilitate Polonia - Czestochowa


Proiect "ERASMUS+" 2016-2019

Şcoala Gimnazială "Elena Doamna" Tecuci, jud. Galaţi a demarat incepand cu 1 septembrie 2016, proiectul Erasmus "ENERGY FOR LIFE", număr de referinţă 2016-1-ES01-KA219-024968_3 , coordonator prof. Lefter Adriana.

Proiectul se derulează in perioada 01 septembrie 2016-31 august 2019 si este finanţat din fonduri acordate de către Uniunea Europeană prin programul "Erasmus+", Acţiunea Cheie 2-parteneriate strategice pentru susţinerea schimbului de bune practici in domeniul şcolar, proiecte doar intre şcoli.

Şcolile care participă la acest proiect sunt din Spania, Grecia, Italia, Polonia, Franţa, Croaţia şi Romania.


Festivitatea de deschidere a proiectului a avut loc pe 16.09.2016, in Centrul de Documentare şi Informare al şcolii şi au participat cadrele didactice ale şcolii, precum şi reprezentanţi ai ISJ Galaţi, inspector prof. Cristache Alice şi ai Consiliului Local, prof. Dumitriu Gina.

Au fost prezentate informaţii privind obiectivele, resursele financiare şi umane ale proiectului. S-au stabilit primele activităţi din proiect care se vor desfăşura pană la mijlocul lunii octombrie, cand se va pleca in prima mobilitate, care va avea loc in Polonia, in perioada 17-21 octombrie 2016.

Vor fi imbogăţite aptitudinile creative, de invăţare şi artistice ale elevilor, vor fi incurajaţi in utilizarea TIC şi a limbilor străine. Profesorii vor afla mai multe despre celelalte sisteme educaţionale europene, metode de predare cu ajutorul intalnirilor de proiect transnaţionale, vor face schimb de idei cu privire la metodele pedagogice, işi vor imbunătăţi competentele de exprimare in limba engleza si competentele TIC, li se va dezvolta sentimentul de apartenenţă la comunitatea europeană şi vor intra in contact cu diferite culturi şi moduri de gandire.


 Sus